Flo lab: van Vloeibaar naar Vast
Gelei van algen, zuur-stremsel, olie-ei-emulsie. Dingen die moeten stollen of opstijven,
het klinkt eigenlijk allemaal niet zo smakelijk maar dat blijkt het wel te zijn.
Fruit Gummies, soufle met kaas, creme brulee, kroketjes van Panir, en zelf gemaakte Mayonaise
Gezonde Fruit Gummies
Ingrediënten
200 gram
bevroren of vers rood fruit
5 gram agar agar poeder
5 gram agar agar poeder
Blender of
staafmixer
Werkwijze
-Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook.
-Voeg de agar agar per eetlepel toe, roer steeds goed door en laat meekoken.
-Als het fruit zacht en heet is, pureer het fijn in een blender of met een staafmixer.
-Roer nog even goed door.
-Schenk het over in een glazen schaal of leuke siliconenvormpjes.
-Laat opstijven en bewaar in de koelkast in een doos met deksel.
Kaassoufflé's

Ingredienten
30 gram roomboter
15 gram bloem
125 ml melk
3 kleine eieren
80 gram belegen boerenkaas, geraspt
1 teentje knoflook, fijngewreven in een vijzel
½ theelepel verse tijmblaadjes (of een snuf gedroogde)
4 ovenbestendige bakjes of kopjes (inhoud 200 ml), ingevet met boter
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 graden.
Laat de boter smelten in een pan
op middelhoog vuur.
Voeg scheut voor scheut de melk
toe en blijf kloppen zodat een mooie, fluwelige saus ontstaat.
Draai het vuur laag en laat de
saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer elke 30 seconden even door
om te voorkomen dat zich een vel vormt.
Scheid de eieren. Haal de roux
van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
Roer er ook de knoflook, tijm en
kaas door en maak op smaak met zout en peper.
Doe de eiwitten in een
brandschone kom en klop tot een stevig schuim.
Schep eerst 1/3 van het schuim
door de kaassaus.
Voeg daarna de rest toe en spatel
zo luchtig mogelijk om.
Vul de bakjes of kopjes en maak
met een keukenpapiertje de randen zo goed mogelijk schoon, dat vergemakkelijkt
het rijzen.
Creme Brulee
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4
personen.
de
crème:
25 cl room
25 cl melk
2 vanillestokjes
12 eieren
100 g kristalsuiker
het
suikerlaagje:
2
eetlepels bruine suiker
2 eetlepels
kristalsuiker
bereiding
de crème:
Giet de room en de melk in een kookpot.
-Snij de vanillestokken overlangs door en
schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen. Voeg deze toe aan het mengsel
van room en melk. Voeg ook de peulen toe aan het mengsel, want ze geven extra
smaak.
-Verwarm het mengsel op een matig vuur, zodat de vanille smaak kan afgeven. Roer regelmatig eens met de garde. Het mengsel hoeft niet te koken!
-Neem twee mengschalen. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Doe dat zorgvuldig en let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden. Het eiwit gebruiken we niet voor deze bereiding.
-Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe. Meng alles zorgvuldig, maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt.
-Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken.
-Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).
-Verwarm het mengsel op een matig vuur, zodat de vanille smaak kan afgeven. Roer regelmatig eens met de garde. Het mengsel hoeft niet te koken!
-Neem twee mengschalen. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Doe dat zorgvuldig en let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden. Het eiwit gebruiken we niet voor deze bereiding.
-Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe. Meng alles zorgvuldig, maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt.
-Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken.
-Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).
Tip: Dit mengsel kan je
gerust een dag op voorhand maken.
-Verwarm de oven voor op 90°C.
-Vul de schaaltjes met het eiermengsel en
plaats ze op de ovenschaal.
-Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
-Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
-Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.
-Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
-Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
-Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.
het
suikerlaagje:
Meng de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender of een
koffiemolen. Maal alle suiker fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks
voor het krokante laagje te zorgen.
afwerking:
-Strooi een fijn laagje van de suikermix over
het oppervlak van elk schaaltje met crème. Gebruik een zeefje om een egaal
laagje te verkrijgen.
-Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden!
-Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden!
Let
op: Werk de crèmes een voor een af. Strooi dus telkens
suiker over één schaaltje crème en carameliseer het suiker meteen daarna.
PANIR kroketjes
Eerst moet de Panir gemaakt worden en daarna kunnen er kroketjes van gedraaid worden
Panir recept:
Ingedienten:
voor 400g panir:
3 liter volle melk
sap van 2 of
3 citroenen.
Benodigheden:
2 grote pannen, een houte spatel om te roeren, een
kaasdoek
(of een theedoek) en een vergiet.

Al roerend wordt de citroen sap toegevoegd totdat de melk gaat
stollen.
Nu zie je dat er grote vlokken verschijnen en dat de melk enigszins
doorzichtig wordt.
Zo weinig mogelijk zuur gebruiken.
Waneer alle melk gestold
is stoppen met roeren en de melk 10 minuten laten staan.
Nu de doek over de lege pan spannen en de wrongel en wei
erover uitgieten.
De hete wrongel nu als een bal in de doek draaien,
de in de doek gewikkelde wrongel erbovenop,
hierbovenop een pan met water om wat druk uit te voeren.
Zorgen dat de boel niet omvalt en 20 minuten laten
staan.
Panir Kroketjes
Ingrediënten:
250 gr panir
2 theelepels zout
Peper naar smaak
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel fijngehakte peterselie of koriander
Olie om te frituren
Bereidinswijze:
Prak de panir met een vork fijn.
Meng alle
ingrediënten door de panir.
Kneed de panir en vorm er kroketjes van.
In de hete
olie (170°c) de kroketjes bruin bakken.
Lekker op een broodje met sla en komkommer.
Voeg er druppelgewijs en al roerend de arachideolie aan toe.
Kruid met peper en zout.
Is de mayonaise te dik, dan kan je er nog een beetje extra azijn, citroensap of zelfs water aan toevoegen.
Mayonaise
![]() |
Panir kroket met Mayonaise |
ingrediënten
4 eieren
1 eetlepel natuurazijn
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel lauw water
4 dl arachideolie
peper
zout
bereiding
Klop de eigelen los.
Voeg er druppelgewijs en al roerend de arachideolie aan toe.
Kruid met peper en zout.
Is de mayonaise te dik, dan kan je er nog een beetje extra azijn, citroensap of zelfs water aan toevoegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten