maandag 16 december 2013

Koken bij Flo 27-11-2013

Flo lab : Zout

Dit keer stond het kooklab van Flo in het teken van zout.
Er werd begonnen met een proeverij van allerlei verschillende produkten waar veel zout aan toegevoegd is, b.v worst, kaas, zuurkool maar ook roomboterkoekjes.
Ook werden er verschillende soorten zout geproefd, Sal de Mere, Sel gris, zout uit de Himalaya en zout uit afrikaanse mijnen gemengd met kruiden en peper. 

Veder werd er een vis klaargemaakt in een zoutkorst, zoute aardappeltjes, een Duitse Schwäbische Laugenbrezeln en  Ayran (Turks drankje).





Schwabische Laugenbrezeln

 Ingrediënten:

500 gr meel
1 blokje verse gist
250ml warme melk
50 gr boter
2 theelepels zout
3 eetlepels  zuiverings zout (bak soda)
1 liter water
zout korrels

Bereiding:


1. Meel, gist, melk, boter en zout tot een stevig deeg kneden
2. Deeg in 10 stukken verdelen en tot deegballen kneden.
3. 30 minuten onder een theedoek laten rusten
4. Deegballen uitrollen tot een slang waarvan de uiteinde dunner zijn dan het midden.
5. De deegslang vouwen tot een Brezeln, zie plaatje.

Ondertussen 1 liter water met de 3 eetlepels zuiverings zout aan de kook brengen.
Van de kook laten komen en 30 seconden de Brezeln onderdoppelen.
Op een bakpapier leggen en met eeen scherp mes het dikste deel van de Brezeln opensnijden.
Bestrooien met zout korrels
30 minuten in de over bij180 C.



Dorade in zoutkorst

 Ingrediënten:

1 Dorade
Zout
Vergemalen peper
1 citroen
Verse tijm blaadjes
5 eieiren
2 kg grof zeezout

Bereiding:


1. Verwarm de oven  voor op 200C
2. Was de Dorade en droog de binnenkant met keukenpapier
3. snijd de citroen in plakjes
4 verdeel de kruiden, zout en peper over de binnenwand
5 stop er een schijfje citroen bij

6 Leg bakpapier op de bakplaat
7 splits de eieren en kluys het eiwit
8 meng de eiwitten met het grove zout.
9. maak een laagje van ongeveer 1 cm op het bakpapier.
10. Leg de vis erop en bekleed de vis met de rest van het zout.
11. Bak 30 minuten in midden van de oven












Ayran

Ingrediënten:

Turkse yoghurt
Water
Munt baadjes
zout.

Bereiding:

Meng gelijke delen water met Turkse yoghurt.
Hak de munt blaadjes fijn.
voeg de munt en zout naar smaak toe.


Aardappels in de schil met zout


Ingrediënten:

1 kg kleine aardappels,
2 handjes zout (250 gram),
1 schijf citroen en water.


Bereiding:


1. Aarde van aardappels wassen zonder de schil te verwijderen.
2. Aardappels met het zout en schijf citroen in een pan doen en zoveel water erbij doen dat de aardappels net onder staan.
3. Als de aardappels gaar zijn, afgieten en weer opnieuw op het vuur zetten,
   pan goed schudden, totdat ze droog zijn (ongeveer 2 minuten).
4. Van het vuur halen en nog enkele minuten afgedekt met een theedoek laten staan.
5. Serveer de aardappels op een schaal
6. Lekker met  Aioli erbij.





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten