dinsdag 30 april 2013

Flo ziet Oranje 24-04-2013


DIT JAAR IS HET THEMA KOKEN IN KLEUR


Vandaag is de kleur ORANJE


Op het menu staat een Mulligatawny (indiase linzensoep), Oranje soepstengels en natuurlijk Oranje Tompouces.
Als extraatje maken wij van de overgebleven eiwitten ook nog oranje meriques


MULLIGATAWNY (indiase linzensoep) 

3 el olijfolie
1 tl geraspte gemberwortel
1 flinke knoflookte, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1,5 tl kerriepoeder
mespunt cayennepeper
200 g kippendij
175 g rode linzen (masoor dal)
1,25 l kippenbouillon
1 el citroensap
1 el fijngesneden korianderblaadjes

Het is voor dit recept handig als je eerst maalt, snijdt en wast, en dán pas de pan op het vuur zet. Alles moet er namelijk snel achter elkaar in. De kruiden kan je in een vijzel malen. Snijd daarna de kip in kleine blokjes en was de linzen tot het water helder blijft.
Verhit dan de olie in een pan met een dikke bodem. Doe de gember en de knoflook er in, fruit even. Voeg dan komijn, korianderzaad, kerriepoeder en cayennepeper toe, roer even kort door. Nu gaan de gesneden kippendijen de pan in. Ze bakken even mee, een halve minuut, voordat linzen, bouillon en zout erbij gaan. Draai, als de soep kookt, het vuur laag. Laat 40 minuten pruttelen, tot de linzen van gaarheid uit elkaar zijn gevallen. Citroensap erbij, fijngehakte koriander en goed roeren.
Lekker met brood of oranje soepstengel!

Oranje soepstengels

Je hebt nodig

- 1 zakje gist 
- 275 ml wortelsap
- 420 gram bloem 
- 2 theelepels zout 
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma 
- 2 eetlepels gemengde zaden (bv. sesam, karwij, komijn of venkel)
- 55 ml olijfolie 
- extra bloem om te bestuiven

- mengschaal
- bakpapier 
- oven 
- schone theedoek 
- sterke handen

Bereidingswijze

Doe de droge ingredienten bij elkaar in een grote mengkom: de bloem, het zout, het paprikapoeder, het zakje gist, de kurkuma en de gemengde zaden.

Voeg de olijfolie toe en het wortelsap toe. Meng alles rustig door elkaar tot een zachte deegbal.

Bestuif het werkblad licht met wat bloem. Leg het deeg erop en kneed flink door voor 5 minuten. Als het deeg plakkerig is een klein beetje bloem erbij. Voorzichtig, het deeg moet wel zacht en elastisch blijven.

Dek het deeg af met de theedoek en laat 5 minuten rusten.
Zet de oven aan op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg tot een worst van ongeveer 50 cm lang. Snij er plakjes van ongeveer een centimeter dik vanaf. Rol ieder plakje deeg tussen je handen tot een slangetje zo lang en zo dik als een potlood.
Maak alle stengels even dik en leg ze op 1 cm afstand van elkaar op het bakpapier.

Bak de stengels in 30 minuten knapperig, 15 minuten afkoelen.

Heerlijk met oranje soep of een oranje dipsaus!


Oranje Tompoucen

Ingrediënten voor 5 stuks
-5 plakjes bladerdeeg
- 6 eierdooiers
- 60 gram suiker

- 60 gram bloem
- 425 ml melk
- 1 vanillestokje (evt. vanille suiker)

- mespuntje zout
- poedersuiker
- oranje kleurstof

Nodig:
-oven,
-mixer en/of garde

- mengkom, mesje
-2 steelpannetjes 

Bereidingswijze
-Haal het bladerdeeg uit de vriezer en snij de plakjes doormidden zodat je twee rechthoeken krijgt.
-Bestrooi ze met een beetje poedersuiker en laat ontdooien.


-Doe de melk in een steelpannetje en zet het op een laag vuur.
-Snij met een schilmesje het vanillestokje door midden.
-Schraap het merg eruit boven het pannetje melk.
-Doe ook de stokjes in de melk.
-Laat de melk 10 a 15 minuten tegen de kook aan (dus niet echt koken) de vanillesmaak op nemen.


-Klop ondertussen 6 eierdooiers met de suiker (met een garde of een mixer)
-Doe dan de bloem en het zout.
-Doe de melk al kloppend in de kom met de eierdooiers.
-Doe het gehele mengsel in een schone steelpan en verwarm nog ongeveer 1 minuut op een halfzacht vuur terwijl je blijft roeren.Als het goed is wordt het mengsel nu dikker (als een soort pudding). 
-Haal van het vuur en laat afkoelen.
-Om geen vel op je pudding te krijgen dek je het af met een stukje huishoudfolie. 
-Na het afkoelen roer de pudding nog een keer goed door.


-Verwarm je oven op 200 graden.

-Bak het bladerdeeg in 11 a 12 minuten goudbruin.
- Druk na 8 minuten even plat met een ovenwant. Laat afkoelen.
- Meng poedersuiker met een paar drupjes kleurstof en wat water.
- Roer tot het een glad, dik glazuur wordt. Eventueel meer poedersuiker toevoegen om het dikker te maken.

-Bouw de tompoucen door op 1 bladerdeegje een flinke laag roomvulling te scheppen (of spuiten met een spuitzak).
-Smeer op een ander bladerdeegje een laag oranje glazuur met een warm mes. 
 -Dit is je dekseltje!  

Oranje Meringues

Benodigheden

6 eiwitten (scharrel)
300g suiker
snufje zout
mixer
vetvrije kom.

Bereidingswijze

Belangrijk voor het maken van meringues is dat de kom waarin je de eiwitten gaat mixen echt goed schoon is (vetvrij). Was hem voor de zekerheid nog maar een keer extra af.
Ook moet je erop letten dat er in je eiwitten geen eigeel (vet) en schil zit.
Zet de oven op 150C

-Doe de eiwitten in de kom.
-Mix ze op de middelste stand tot het schuim in mooie pieken kan blijven staan.
-Doe de suiker en het zout erbij
-Mix nu 8 minuten in de hoogste stand tot het schuim mooi wit en glanzend is
-het schuim moet mooi glad aanvoelen, voel met je duim en wijsvinger.
-Voelt het nog een beetje korreligs Mix dan nog maar iets langer.
  Let op meng niet te lang want dan kan je schuim weer inzakken.
-Voeg nu de oranje kleur stof door je schuim.
- Meng door tot een mooi egale kleur.
-Schep je meringue met een lepel in een hoopje op de bakplaat.
-Vul zo de bakplaat met op gepaste afstand bergjes schuim.
- Zet de bakplaat ongeveer een uur in de oven.
-De schuimpjes moeten aan de buiten kant droog zijn en van binnen nog een beetje taai.

Eet smakelijk





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten