Vandaag is het de kleur Bruin.
Pindasoep, Amandelstaaf en chocolade kerst blaadjes staan op het menu.
Pindasoep
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngehakt (voor de liefhebber)
2 uien,
2 tenen knoflook, geperst
2 rode paprika's, in kleine blokjes gesneden
1 liter kipbouillon
2 kippenbout
1 pond tomaten *
1 x pakje passata
*Je kan de tomaten en de passata vervangen door een blik tomaten (blokjes)
Versgemalen zwarte peper
150 gram (ongekookte) rijst
200 gram pindakaas
Bereidingswijze
- Snij de ui fijn
- Pel de knoflook en pers deze.
-Snij de paprika in kleine blokjes
- snij in het tomatenvelletje een kruisje
- dompel ze in kokend water voor 30 seconden
- schep ze over in een pan met koud water en laat ze daar 1 minuut liggen
- trek het velletje eraf van de tomaat af en snij deze in kleine stukjes.
- Snij de rode peper in hele kleine stukjes. (daarna je handen heel goed wassen).
-Fruit de ui, knoflook, (evt peper) op een zacht vuur.
-Doe de paprika erbij.
-Laat al roerend 8 minuten smoren op laag vuur.
-Voeg bouillon tomaten en kip toe.
-Laat 45 minuten zonder deksel koken
-Roer de soep af en toe een beetje door.
-Haal de kip eruit en laat afkoelen
-Voeg ondertussen de rijst toe
-Laat 20 minuten koken
-Pluk ondertussen het vlees van de de kippenbouten en zet apart
-Doe de pindakaas bij de soep en laat nog 10 minuten koken
-Wanneer de pindakaas helemaal is opgelost in de soep doe je het kippenvlees erbij.
Voor een vegetarische versie laat je de kip weg en gebruik je groente bouillon
Opdienen.
-Doe een beetje taugé in de soepkom.
- Schep de soep eroverheen
- wie van pittig houd kan er wat fijn gesneden rode peper bij doen.
Amandelstaaf
Ingrediënten:
1 pakje Roomboter bladerdeeg
300 g amandelspijs
1 ei
1 sinasappel
8 walnoten
10 halve amandelen
Bereidingstijd
Baktijd: ca. 20 minuten
Oventemperatuur
Elektrische oven: 225°C
Heteluchtoven: 200°C
Bereidingswijze
1 Verwarm de oven voor.
2 ontdooi de bladerdeeg
3 klop het ei los
4 rasp de schil van de sinasappel (alleen de oranje schil, geen wit)
5 kraak de walnoten
6 doe ze in een vijzel en maal ze fijn
7 Meng de amandelspijs ongeveer de helft van het losgeklopte ei, 2/3 van de sinasappelschil en de gemalen walnoten tot dit goed rolbaar is.
8Maak tien rolletjes amandelspijs bijna net zo breed als het velletje bladerdeeg.
9 Leg het rolletje amandelspijs op het bladerdeeg.
10 smeer het uiteinde van het bladerdeeg in met een beetje ei
11Rol het bladerdeeg op en druk de zijkanten dicht.
12Leg de staafjes met de sluiting naar beneden op de bakplaat met bakpapier.
13 Bestrijk de staafjes met losgeklopt ei.
14 Leg op elk staafje 2 halve amandelen.
15 Bak de amandelstaafjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Chocolade kerst versiering.
Ingrediënten:
200 gram pure chocolade,
zilveren garneer pilletjes,
rode of groene musket.
Pollepel
Vormpjes
Kom van glas of van RVS (roestvrijstaal)
Pan met (kokend) water
Grote schaal of dienblad bekleed met folie
Bereidingswijze
Verwarm het water totdat het kookt of tegen de kook aan zit
Breek intussen de chocolade) in kleine stukjes
Smelt ± 160 gram chocolade in de kom ‘Au bain-marie’*
De kom kan uit het pannetje gehaald worden op het moment dat de chocolade gesmolten is
Voeg vervolgens, al roerend de resterende chocolade stukjes toe en blijf roeren tot het geheel opnieuw gesmolten is.
Giet de chocolade in de vormpjes
Laat de chocolade iets opstijven
Versier ze met de musket of garneer pilletjes
Versier ze met de musket of garneer pilletjes
Dek af met folie voor je ze in de koelkast zet om verder hard te worden.
Wanneer ze afgekoeld en uitgehard zijn.
Druk ze uit de vormpjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten