woensdag 7 maart 2012

Koken bij Flo: Recepten uit Indonesie 06-03-2012



Vandaag hebben wij onder begeleiding van onze gastkoks Katja en Audrey de Indonesische keuken verkend. Er is een kompleet Indonesische maaltijd bereid bestaande uit gadogado met lontong, saté ajam, zelf gebakken kroepoek en emping en als toetje Pisang Goreng.




Onze Gastkoks: Katja en Audrey







saté ajam


Saté marinade
2 theelepels verse gember raspen
2-3 eetlepels citroensap
2 theelepels serehpoeder
2 theelepels laos
2 dl ketjap manis
8 teentjes knoflook persen
1 ½ eetlepels ketoembar
1eetlepel djinten
½ theelepel peper
1 snufje zout

Alles mengen tot een lekker smeuïg papje.


Kipsaté (saté ajam)
1 kilo kip
saté stokjes
2 eetlepels zonnebloemolie

Stokjes in water weken.
Snij de kipfilet in blokjes van 2-3 cm en leg de blokjes in de marinade.
Mag een paar uurtjes trekken.
Rijg de kipstukjes op een stokje (3 per stokje). Bestrijk de kipstukjes met de zonnebloemolie

Goed je handen wassen als je klaar bent.



Gado gado

1 zak taugé
400 g spercieboontjes
1 Chinese kool
8 eieren
2 komkommers
2 eetlepels ketjap
1 blok tahoe
1 ui
2 teentjes knoflook

1. was de taugé, was sperziebonen, snij sperziebonen in stukjes van 3 cm, snij kool in reepjes van 1 cm breed en 5 cm lang. Blancheer taugé 1 minuut, kool 3 minuten, sperziebonen 7 min. Afgieten en laten uitlekken.
2. kook eieren 10 min, pellen, snijden in schijfjes
3. was komkommer, snij in dunne plakjes
4. doe ketjap in kom en leng met 1 eetlepel water aan
5. snij tahoe in blokjes en schep ze door de ketjap. Laat 15 min liggen. Neem de blokjes eruit en dep ze droog. Bewaar de ketjap.
6. uien en knoflook pellen en snipperen. Verhit de olie en bak de ui en knoflook goudgeel. Voeg tahoe toe en bak lichtbruin.


Pindasaus
1 uien
2 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloemolie
6 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal badjak
½ blok santen geraspt
1 pot pindakaas
2 eetlepels citroensap
1 bakje gefruite uitjes
2 eetlepels fijngehakte selderij
2 theelepels serehpoeder
1/2 liter melk


1. uien en knoflook pellen en snipperen. Verhit de olie en bak de helft van de ui en knoflook goudgeel.
2. meng ui en knoflook met eerst de ketjap, dan de kruiden, dan het citroensap en sambal tot een egaal papje en bak dit 1 minuut aan.
3. Pindakaas erbij, blijven roeren en aanlengen met melk tot een egale saus.
4. dan de santen erbij doen.

Lontong
1 zakje lontong

Kook de lontong in het plastic. Laat de rijst afkoelen. Snijd in blokjes van 2 cm en verwijder plastic.


Kroepoek/Emping



1 zakje kroepoek (ongebakken)*
1 zakje emping (ongebakken)*
Veel zonnebloemolie


Olie in wok heet laten worden.
Kroepoek of emping erin tot het is uitgezet. Eruit vissen met een schuimspaan.


* te koop bij een Chinese supermarkt





Pisang goreng

150 gram bloem
1 ei
2 1/5 dl melk
10 bakbananen (of rijpe bananen)
1 liter olie
Poedersuiker

Snij de bananen in stukken van 8 cm. Leg deze op een groot bord.
Roer een glad papje van de bloem, ei en melk papje.
Banaan in het papje dopen.
Olie verhitten en 4 stuks 2 minuten in de hete olie dompelen.
Vis ze met een schuimspaan uit de pan en leg op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.






SELAMAT MAKAN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten