woensdag 29 mei 2013

Flo Ziet Groen 29-05-2013

DIT JAAR IS HET THEMA KOKEN IN KLEUR


Vandaag is de kleur GROEN


Op het menu staat brandnetelsoep, spinazie risotto, en een heerlijke kiwitaart.


Brandnetelsoep

Voordat er met de soep begonnen kan worden moeten er eerst verse brandnetels geplukt worden.Gelukkig kregen wij toegang tot de Spoortuin om daar mooie brandnetel toppen te plukken.



De brandnetel pluk ploeg!!!
Handschoenen aan en plukken maar. 













Ingrediënten:


meer dan 20 toppen brandnetel
1 ui, 1 teen knoflook
een klont boter
1 aardappel
1/2 pakje boursin





Bereiding

Pluk het bovenste topje van de brandnetel, gebruik zoveel als je wilt, maar neem niet te weinig. Voor een liter soep heb je toch minstens 20 toppen nodig. Sla ze even door schoon water heen en controleer ook op eventuele vlindereitjes. Snij dan het onderste harde steeltje van de toppen en snij de blaadjes in stukjes.
Fruit ondertussen een gesnipperd uitje in wat boter.
Als de uitjes zacht zijn voeg je een liter water toe, een teentje knoflook, een in blokjes gesneden aardappel en 2 bouillonblokjes.
Als het kookt voeg je de gesneden brandnetels toe en dan laat je het 10-15 minuten zachtjes koken.
Je kunt de soep nu zo opeten of je pureert hem, voor een mooie, groene soep, nog even met een staafmixer.
Om hem nóg lekkerder te maken kun je er ook nog een half pakje boursin doorroeren




Spinazie risotto


Ingrediënten

Kippe-of groentebouillon: 1liter
Olijfolie: 2 eetlepels
Boter: 1 eetlepel
Ui: gepeld en fijn gehakt
Bleekselderij: 2-3 stelen Schoon gemaakt en fijn gehakt
Risotto rijst: 300g
Scheutje droge witte wijn
Knoflook 1 teen gepeld en fijngehakt
Nootmuskaatnoot: flinke snuf
Spinazie 150-200gr gewassen.
Parmazaanse kaas geraspt 1 hand vol
Citroen ¼
Zachte geitenkaas 100gr verkruimeld

Bereiding
Pak een flinke pan
Doe er een eetlepel boter een scheut olijfolie, knoflook en wat geraspte nootmuskaat in.
Wanneer de boter gesmolten is doe er dan de spinazie bij
Laat de blaadjes onder voortdurend omscheppen in 5 min slinken.
Veel vocht zal dan wel verdampt zijn.
Hak de groente fijn, met de hand of keuken machine.
Breng op smaak met peper en zout.

Doe boter (1/2 eetlepel) + scheut olijfolie in een pan
Zet op een zacht vuur
Doe er de ui bleekselderij bij en bak tot ze zacht zijn , 10-15 minuten
Zet het vuur wat hoger en doe de rijst erbij.
Roer goed zodat het niet gaat aanbranden.
Wanneer alle rijst een beetje glazig wordt doe je de wijn erbij.
Nu zal het wel sissen, blijf rustig roeren.
Wanneer de wijn opgenomen is door de rijst doe er dan een flinke schep bouilllon bij.
Blijf erbij en blijf om de paar minuten roeren.
Doe de volgende schep bouillon erbij wanneer het mengsel weer een beetje droog wordt.
Doe dit net zolang tot de rijst gaar is, dit duurt ongeveer  20 -30 minuten
Doe nu de spinazie erbij en laat deze even goed mee warmen.
Zet nu de pan van het vuur.
Roer de boter (1/2 eetlepel) en parmazaanse kaas door de risotto
Doe het sap van ¼ citroen erbij.
Doe als het nodig is not wat zout en peper erbij.
Deksel op de pan
Na 2 minuten de helft van de geitenkaas (50gr)  erdoor roeren.
Schep de risotto op een bord en doe daar nog een beetje verkruimelde geitenkaas op.
Om het nog lekkerder te maken kan je nog wat geraspte citroen schil en een paar druppels olijfolie erop doen.



Kiwitaart



Ingrediënten

6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
bakpapier en gedroogde peulvruchten voor blind bakken
150 g amandelspijs, 
1 ei, 
1 dl melk 
2 eetl. bloem
6 eetl. abrikozenjam
6 kiwi`s


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar ontdooien, leg ze op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van circa 30 cm doorsnee. Bekleed daarmee de ingevette vorm en snijd het overhangende deeg af. Bekleed de vorm met een velletje bakpapier en vul met droge peulvruchten (deze `steunvulling` moet de deegrand op zijn plaats houden en kan later voor hetzelfde doel opnieuw worden gebruikt).
Zet de vorm 12 minuten in de voorverwarmde oven. Meng intussen de amandelspijs, het ei, de melk en de bloem in de foodprocessor. Neem de taart uit de oven, verwijder het papier en de bonen en laat iets afkoelen. Bestrijk de taartbodem met de helft van de abrikozenjam en verdeel er het amandelmengsel over. Strijk de bovenkant glad en zet de taart nog 15 tot 20 minuten terug in de oven tot de bovenkant mooi gekleurd is. 



Afwerken: Snijd de geschilde kiwi`s in plakjes en leg ze van buiten naar binnen in overlappende cirkels op de afgekoelde taart. Verhit de resterende 3 eetlepels abrikozenjam met een lepel water en bestrijk daarmee de kiwi`s.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten