woensdag 5 september 2012

FLO ZIET ROOD 05-09-2012

Het nieuwe seizoen KOKEN BIJ FLO is weer  gestart.

Dit jaar is het Thema Koken in KLEUR.
Vandaag zijn we gestart met de kleur ROOD.
Alles wat we maken is rood.
En het zijn weer heerlijke gerechten.
Een Spaanse Gazpacho , Gevulde Paprika en
een heerlijke jam met vruchten van het seizoen.
Komende dagen gaan er heel wat boterhammen met jam mee naar school.




Gazpacho

Ingrediënten
Voor de soep
Pondspak gezeefde tomaten van een goed merk.
1 1/2 komkommer, geschild
1 flinke ui
1 rode paprika
2 tenen knoflook uit de knijper
8 deciliter water
1/2 deciliter rode wijnazijn
1 eetlepel zout (anders wordt de soep flauw)
1/2 deciliter olijfolie extra vergine
1 klein blikje tomatenpuree
broodkruim van 6 sneetjes casinowit (twee dagen oud)
En verder
1/2 komkommer, geschild
1 ui
1 groene paprika
broodblokjes van 4 sneetjes casinowit (twee dagen oud)
1 knoflookteentje
olijfolie


Voorbereiding/Bereiding
Snijd de groente voor de soep na het wassen in kleine blokjes, vermeng alles in een grote kom met het broodkruim. Giet de gezeefde tomaten, het water en de azijn erover, en pureer dit in gedeelten in de blender. Zet de soep afgedekt minstens twee uur in de koelkast. (wanneer je een gedeelte van het water vervangt door  ijsklontjes kan het iets korter in de koelkast)
Snijd de overige groenten vlak voor het opdienen in mooie kleine dobbelsteentjes.
Verhit wat olijfolie in een koekepan, bak hier een gehalveerd knoflookteentje in. Verwijder de knoflook, bak dan in dezelfde olie de broodblokjes goudbruin.

Serveren
Roer vlak voor het opdienen tomatenpuree en olijfolie door de gazpacho (gebruik een garde), en maak op smaak af met zout. Giet de soep in een mooie schaal om aan tafel uit te serveren, of in individuele borden of kommen.
Doe de blokjes groenten iedere soort apart in kommetjes, en ook de broodblokjes. Zet deze op tafel. Iedereen kan uit deze kommetjes in zijn soep scheppen wat hij lekker vindt.



Rode gevulde paprika

Je hebt nodig voor 4 personen:
5 rode paprika’s
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 tomaten
scheutje olijfolie
400 g gehakt half om half
klein blikje tomatenpuree
1 blikje kidneybonen
zout, peper, paprikapoeder
aluminiumfolie


De bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij 4 paprika’s voorzichtig doormidden, zodat er liggende schuitjes ontstaan. Mooi om de steel eraan te laten zitten! Verwijder zorvuldig de zaden uit de paprika en was de paprika’s tenslotte af. Zet de paprika’s weg en begin met de voorbereiding van de paprikavulling.
Pel de uien en de knoflooktenen en hak ze vervolgens fijn. Verhit de olie in een zware pan. Bak hierin het gehakt met de ui en knoflook en voeg zout, peper en paprikapoeder naar smaak toe. Giet de kidneybonen in een zeef en spoel af onder stromend water. Snij de tomaten in kleine blokjes. Snij de laatste paprika in kleine stukjes. Bak de paprikastukjes even mee in de pan. Als het gehakt lekker bruin is doe je de inhoud van het blikje tomatenpuree in de pan erbij, en meng je alles goed door elkaar. Neem de pan van het vuur. Roer de bonen en tomatenstukjes door het gehaktmengsel. 
Vul de paprika’s stevig met het mengsel. Vouw de gevulde paprika’s in aluminiumfolie en zet ze 40 minuten in de oven om te garen.
De gevulde paprika`s serveer je mooi uitgestald op een bord met bijvoorbeeld een salade of wat rijst of couscous, eet smakelijk!


Jam van rood fruit

Ingredienten
1 kilo rood fruit
750 gram suiker
1 uitgeperste citroen

Voor deze jam is het volgende fruit gebruikt: aardbeien, pruimen, perzik, druiven, frambozen.
Kook het fruit in een grote pan op een laag vuur enkele minuten tot het sap vrijkomt. Voeg het citroensap en suiker toe. Zet het vuur hoog en laat het fruit tien minuten flink koken tot het sap is ingekookt en de jam indikt.



Dikte van de aardbeienjam testen
Neem, met een hele koude theelepel, een beetje jam uit de pan. Leg de theelepel met jam op een koud bord vijf minuten in de ijskast. Duw er met een vinger tegen aan. Als er rimpels ontstaan dan is de aardbeien jam klaar. Blijft de jam vloeibaar kook dan de jam nog vijf minuten en probeer het opnieuw.

Als je jam goed wilt bewaren moet je de potten goed steriliseren. Doe de potten in een pan met kokend water. Haal de potten en deksels er pas uit als je de potten gaat vullen met de jam. Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. De hitte van de jam perst de overtollige lucht uit de pot. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten