maandag 28 februari 2011
Vroege voorjaarsschoonmaak
Op zaterdag 12 maart is het voorjaarsschoonmaak,wordt het raam mooi beplakt en is het plantenruildag. We gaan de groentestoep met (goeie) aarde aanvullen en goed dat tegen de vorst kan al inplanten!
Groentestoep: de grond
Stap 2: de grond
We zijn door de experts op de vingers getikt dat we aarde hebben gebruikt waarin turf zit verwerkt. Turf is een natuurlijke bemester, MAAR wordt gejat uit zeer waardevolle veengebieden die een hoge biodiversiteit hebben (veel hoger dan waar jij ooit die potgrond voor gaat gebruiken). Dus je moet turfvrije grond gebruiken en gewoon zelfgemaakte compost toevoegen. Omdat we nog niet genoeg aarde hebben, gaan we dus vanaf nu over op 'peatfree' grond: uit onze eigen tuinen of ook te koop bij tuincentra, maar dan wel even goed opletten wat er in de zak zit. Alternatieven zijn ook kokos, schors, zelfgemaakte compost, houtvezel, perliet en steenwol.
De kwaliteit van de grond zullen we later nog wel bespreken. Kijk ook bij www.eetbaarrotterdam.nl voor informatie over zelf compost maken.
woensdag 9 februari 2011
Japans eten en film!
dinsdag 8 februari 2011
Cineac TV met item over de Groentestoep
Nienke en Wies vertellen over de groentestoep, de rest is aan het werk.
dinsdag 1 februari 2011
Aanleg groentestoep
Stap 1: De aanleg van de bak voor de groentestoep.
Langs de hele gevel van Graaf Florisstraat 88 hebben we de basis gebouwd voor de groentestoep. Aanvankelijk dachten we - zoals de meesten doen - de tegels eruit te wippen en die recht in de grond te zetten. Dat vormt dan een natuurlijke plantenbak van circa 15 centimeter en je houdt geen tegels over. Maar dat is niet hoog genoeg! Als je eetbare planten teelt is de kwaliteit van de bodem belangrijk en dan wil je echt geen hondenpoep en -pies in het plantgoed. Ook werd ons verteld dat gemeentewerkers soms gif spuiten tegen het onkruid en dat wil je ook niet op je groenten. En tenslotte is de Roteb twee keer per jaar met de hogedrukspuit aan het te spelen, en dan willen ze ook nog wel eens alle beplanting wegspuiten.
Dus wat hebben we gedaan:
1 tegels eruit en diep in de grond steken als grondkering.
2 op de tegels zijn 2 planken bevestigd tegen paaltjes om zo een bak van ca. 40 cm hoogte te maken. Let ook op dat de planken niet geïmpregneerd zijn, dat wil je ook liever niet in de aarde waar voedsel in verbouwd wordt. We hebben schoon FSC-hout gebruikt.
Voordeel van een hogere bak is dat de klimplanten dieper kunnen wortelen.
Nadeel is dat er meer grond (=geld) in moet. En tegen de gevel heeft iedereen wel ontluchtingsgaten of kelderramen, die nodig zijn om de kelder te ventileren/belichten. Daar moet je met de bak dan omheen bouwen, om niet je hele kelder af te sluiten!
Abonneren op:
Posts (Atom)